Piano spelen is een heerlijke bezigheid. Maar het wordt nog leuker als de piano stukken die je speelt heel goed klinken. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips waarmee je nog beter kunt leren piano spelen.

Tip 1: Kies een goede piano

Wanneer je wilt leren piano spelen heb je natuurlijk een piano nodig. Je kunt kiezen uit een gewone akoestische piano, een digitale piano of zelfs een vleugel. Een keyboard kan ook zolang je niet voor de kinderversie gaat, die heeft te weinig toetsen.

Het is belangrijk dat je piano aanslaggevoelig is. Dit betekent dat je door een toets harder aan te slaan de toon luider laat klinken. Zorg ook dat je beschikt over een sustainpedaal, het meest gebruikte pedaal van een piano.
En ben je bang dat je andere huisgenoten zal storen met je pianospel? Kies dan voor een model waar je een koptelefoon op aan kunt sluiten, dan kan jij ongestoord je gang gaan. Wil je op pianoles? Dan volstaat alleen een echte piano!

Tip 2: Zorg dat je piano in topconditie is

Goed voor je piano zorgen is belangrijk als je goed en mooi wilt leren piano spelen. Bij een akoestische piano betekent dit dat je hem op tijd laat stemmen. Een valse piano klinkt niet. Hoe goed jij ook je best doet, het klinkt niet mooi. En dat werkt niet meteen motiverend.

Hou je piano dus in topconditie om mooi te kunnen spelen. De meeste pianostemmers kijken tijdens het stemmen je piano technisch na. Dan weet je meteen waar je aan toe bent en of er verder onderhoud en/of reparaties nodig zijn.

Tip 3: Denk aan je houding

Een verkeerde houding belemmert je bewegingsvrijheid, dit komt je pianospel niet ten goede. Een goede houding achter je piano zorgt er niet alleen voor dat je allerlei rug- en nekklachten voorkomt maar geeft je ook de ruimte om vloeiend piano te leren spelen.

Tip 4: Leer luisteren

Luister naar zoveel mogelijk soorten en genres klassieke muziek. Muziek maken is niet puur een technische aangelegenheid. Er komt ook gevoel bij kijken. Door veel naar muziek te luisteren leer je hoe de muziek in elkaar zit. Hoe je gevoel in je muziek kunt leggen. Dit kan je dan weer toepassen wanneer je zelf piano gaat spelen. Je traint je muzikale gehoor door goed te luisteren en daarna zelf na te spelen.

Tip 5: Heb jij al een metronoom?

Het juiste tempo aanhouden is heel belangrijk wanneer je goed wilt leren piano spelen. Je kunt zelf meetellen maar je zult al snel merken dat je langzamer begint te tellen als een muziekstuk lastiger wordt.
Je kunt een metronoom kopen of zelfs eentje downloaden op je mobiel.

Tip 6: Oefenen met piano spelen

Als je piano wilt leren spelen zal je regelmatig moeten oefenen. Maar hoe vaak moet je dan oefenen? Hoe meer je oefent, hoe leuker het wordt!

Tip 7: Maak samen muziek

Samen muziek maken is het leukste wat er is. Daarnaast is het ook nog heel leerzaam. Je kunt inspiratie opdoen en technieken van elkaar afkijken en toepassen in je eigen piano spel. Het maakt niet uit of je samen piano speelt, een zanger begeleid op je piano of deel uitmaakt van een compleet orkest. Maak gebruik van deze leerzame ervaring.

Download hier gratis je eigen muziekblad:

Blanco Muziekpapier Piano Johannes Neven
Afbeelding – 69,0 KB 659 downloads